Dustcontrol Applications Aviation & Automotive Banner 2000x653 01

Ilmailu & komposiitti

Lasikuidulla on paljon ainutlaatuisia ominaisuuksia ja sitä käytetään yhä enemmän eri teollisuuden aloilla, kuten autoteollisuudessa, meriteollisuudessa, ilmailuteollisuudessa ja tuulivoimateollisuudessa. Käytön lisääntyminen on johtanut tiettyihin ongelmiin henkilöstön ja tuotannon parissa.  

Merkittäviä terveyshaittoja

“Kutina alkaa melkein jo siitä, että katsot lasikuitupölyä” – mutta ongelma on paljon tätä suurempi. Lasikuitupöly on kevyttä ja leijailee ilmassa pitkään. Se tunkeutuu henkitorveen ja kehkoihin ja jää sinne, aiheuttaen allergiaa, astmaa ja syöpää. OSHA ja Euroopan Unioni on määrittänyt paljonko hengitysilmassa saa olla pölyä. WHO on luokitellyt keraamisen kuidun ja muiden erikoiskuitujen mahdollisiksi syövän aiheuttajiksi.

Elektroniikkahäiriöt lisäävät kustannuksia

Sen lisäksi, että lasikuitupölystä on terveydellistä haittaa, se myös aiheuttaa häiriöitä tietokoneissa ja muissa tuotannollisissa varusteissa. Työpaikoilla näkyvyys heikkenee ja monissa yrityksissä siivouskulut ovat kasvaneet.

Onneksi on tehokkaita tapoja ratkoa tämä ongelma

Dustcontrolilla on 35 vuoden ainutlaatuinen kokemus ja osaaminen kohdepoistojärjestelmistä, jotka erottelevat, suodattavat ja poistavat vaarallisia partikkeleita. Kohdepoistolla pöly kerätään sieltä, missä sitä syntyy. Lopputuloksena on puhtaampi työpaikka ja monissa tapauksissa tuotteen laatu paranee, kun tuotannon kontaminaatio pienenee.

Oikea poistojärjestelmä parantaa terveyttä ja taloutta

Parempi terveys kun lasikuitupöly ja muut ilman partikkelit vähenevät.

  • Turvallisempaa ja tehokkaampaa työntekoa, kun pöly ei huononna työntekijän näkökykyä
  • Parempi tuottavuus vähentyneiden häiriötekijöiden ja muiden toimintojen ansiosta
  • Eliminoi erillisen hiomahuoneen tarpeen
  • Pidempi työikä työkaluille ja elektronisille välineille
  • Siivoamiseen kuluu vähemmän aikaa ja rahaa
  • Vähemmän häiriöitä tietokoneissa ja elektronisissa laitteissa vähentyneen pölymäärän ansiosta

Airbus

Erittäin tarkat ympäristövaatimukset yhdistettynä edistyneisiin teknisiin ratkaisuihin johti siihen, että Airbusin valmistaja valitsi Dustcontrolin Saksan Mühlenberger Lochin konepaikkaan Hampurin ulkopuolella.

Imujärjestelmät ovat suunniteltu jatkuvaan käyttöön. Toimitus sisälsi paineilmajärjestelmän, mekaanisen järjestelmän ja ohjausjärjestelmän toimituksen. EX-suojatut järjestelmien asennukset haluttiin tehdä erityisen tunnollisesti. Kolme neljästä asennuksesta ovat rakennettu juuri pölyräjähdyksiä ajatellen, noudattaen 180 bar m/sek -arvoja.

Sen lisäksi, että Airbusille tarjottiin pölytöntä työympäristöä mm. porauksen ja hiomisen yhteydessä, imujärjestelmiä käytetään myös siivoukseen ja ylijäämämateriaalin keräämiseen niittauksen ja liimatyön yhteydessä. Myös tiivistemateriaaleja ja kromijäänteitä kerätään imujärjestelmään. Kerättävät materiaalit ovat alumiini, GLARE (Lasivahvistettu kuitumetallilaminaatti), hiilikuitu, lasikuitu, epoksi, polyesteri, alumiiniseokset ja titaani.

Nautor Swan, valtameripurjeveneiden valmistaja, Pietarsaari, Suomi

Nautor Svanin tehtaalle on asennettu viisi kiinteää järjestelmää Dustcontrolilta. Dustcontrolin tuotteita käytetään pääasiassa siivoamiseen, mutta myös kannettavilla työkaluilla tehtävän hiomisen yhteydessä. Seitsemää aukkoa voi käyttää samanaikaisesti. Dustcontrolin asennus sisältää RAD 2503, S20000 ja kippikontti.

Equipment

 

Reference

Airbus

Nautor Swan

Yrityksen yhteystiedot

Airbus

Dustcontrol in Hamburg-Finkenwerder

Nautor Swan

Bengt Nyström

Dustcontrol FIN Petikontie 4, 01720 Vantaa