Dustcontrolin historia

Luotettavaa imuteknologiaa vuodesta 1972. Tutustu Dustcontrolin historiaan.

Luotettavaa imuteknologiaa vuodesta 1972. Itävaltalaissyntyinen insinööri, Johann Haberl, ja Etelä-Pohjanmaalta (Seinäjoen Ylistarosta) lähtöisin oleva ekonomi, Pirkko Haberl (os. Pouttu), perustivat Dustcontrolin yli 40 vuotta sitten Ruotsissa yhdessä kahden muun insinöörin kanssa. Siitä lähtien Dustcontrol on ollut teollisuusimureiden ja imuratkaisujen teknologiajohtajana tunnettu yritys.

Dustcontrolin historia

Kaikki sai alkunsa Ruotsissa vuonna 1972, kun Johannin silloinen työnantaja, kivipölynimureita kehitellyt valtion omistama Devac AB, lakkautettiin. Silloin oli tehtävä valinta: perustaako oma yritys, joka jatkaisi Devac AB:n alullepanemaa tuotekehittelyä vai etsiäkö uusi työnantaja?

"Pirkko ylipuhui minut. Kerran elämässä on tehtävä päätös: ansaitako leipänsä itse vai mennäkö töihin jollekin toiselle. Ensimmäinen oli meidän valintamme", kertoo Johann.

Ja se päätös kannatti. Vaikka Dustcontrolin ensimmäiset toimitilat olivatkin vaatimattomat, Johann ja Pirkko kumppaneineen työskentelivät ahkerasti Rinkebyn kaksiossaan ja pienessä kellariverstaassa Enskedessä. Ahkeran työn tulos kannatti ja jo puolen vuoden kuluttua Dustcontrol pystyi aloittamaan tuotteidensa myynnin. Aluksi myynti suuntautui erityisesti rakennusalalle.

Suuri osa tuloista investointiin tuotekehitykseen ja vuonna 1976 Dustcontrol hankki uudet toimisto- ja verstastilat Eriksbergin teollisuusalueelta, Tukholman eteläpuolelta.

Ensimmäinen vientimaa oli Suomi jossa toiminta alkoi jälleenmyyjän kautta jo 70-luvulla. Vuonna 1997 perustettiin Dustcontrol Fin Oy. Suomen yrityksen toimitusjohtajana toimi Pirkko Haberl, joka Ruotsista käsin johti sen toimintaa, kunnes Sakarias Liimatainen siirtyi Ruotsista Country Manageriksi vuonna 2012.

Nykyään Dustcontrol toimii jo yli kahdessakymmenessä maassa ja arviolta 3 500 kiinteää järjestelmää sekä kymmeniä tuhansia siirreltäviä laitteita on tällä hetkellä käytössä. Valmistus tapahtuu kuitenkin edelleen Ruotsissa.

"Tuotekehitys on ensisijaisen tärkeää. Uuden innovaation löytäminen antaa valtavasti iloa", Johann toteaa.

Dustcontrolin tuotevalikoima kattaakin nykyään ratkaisuja monille eri aloille. Siirreltävät ja kiinteät imu- ja erotinratkaisut sopivat pölylle, nesteille ja muille hiukkasille, jotka haittaavat työntekijöiden terveyttä, hygieniaa ja tuotantoprosesseja. Modulaariset järjestelmät sopivat puolestaan sekä pienille että suurille tuotantolaitoksille aina lääke- ja elintarviketeollisuudesta raskaaseen teollisuuteen saakka. Siirrettäviä ja puolikiinteitä pölynerottimia käytetään pääasiassa rakennusteollisuudessa. Toiminta varaosa- ja huoltopalveluineen on ISO 9001 - ja ISO 14001 -sertifioitu.

Dustcontrolin ISO 9001 -, ISO 140001 -, että AAA-sertifikaatit kertovat vahvasta laadusta ja ammattitaidosta. Dustcontrolin tavoitteena onkin jatkaa tätä innovatiivista tuotantoa ja tarjota markkinoiden parhaita laitteita pölynhallintaan.

Viimeaikoina erityisesti korjausrakentamisen yleistymisen vuoksi on alettu huolehtia entistä enemmän työturvallisuudesta ympäristölle vaarallisten aineiden, kuten asbestin, purkauksessa. Yli 40 vuoden kokemuksella Dustcontrol pystyykin nykyään turvaamaan tuotantoprosessien puhtauden ja toisaalta parantamaan myös niiden tehokkuutta.

Johann ja Pirkko Haberl viettävät tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiviään ja sukupolven vaihdos on toteutettu niin että konsernia johtavat heidän tyttärensä Nina Uggowitzer, jolla on pitkä kokemus Dustcontrolista sen eri vastuutehtävissä sekä yrityksen monivuotinen myynti- ja markkinointijohtaja Anna-Lena Berg. Johann ja Pirkko ovat johtokunnan jäseniä ja Johann jatkaa osa-aikaisesti tuotekehittelyn parissa. Yrityksen jatkuvuus on turvattu ja sen tekninen ja taloudellinen kehitys on jatkunut entisestäkin parempaan suuntaan.